Beschermheer

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: beschermheer van het Rotterdams Opera Koor.

Wat is of wat doet een beschermheer? Volgens het woordenboek is een beschermheer of beschermvrouwe (ook wel ‘hoge’ beschermer genoemd) een persoon van hoge rang, die personen, een groep personen of een instelling van lagere rang bescherming verleent.

De bescherming kan letterlijk zijn, bijvoorbeeld tegen aanvallers of andere bedreigingen, maar ook figuurlijk, als beschermer van kunst of wetenschap, met daadwerkelijke steun of louter symbolisch.

Op 5 januari 2009 nam Ahmed Aboutaleb het beschermheerschap van het Rotterdams Opera Koor over van Ivo Opstelten. Op die datum werd Ahmed Aboutaleb officieel burgemeester van Rotterdam en nam de taken van de oud burgemeester over.

Een aantal dagen voor zijn inhuldiging was hij bij het traditionele nieuwjaarsconcert van het Rotterdams Opera Koor. Op dat moment nog geen burgemeester in functie, waardoor hij incognito, zonder ambtsketen, in ‘De Doelen’ aanwezig was.

Gelukkig heeft de beschermheer zijn taak als beschermer nog niet ten uitvoer hoeven te brengen. Het gaat namelijk goed met het Rotterdams Opera Koor. Maar mocht de nood aan de man komen, dan staat het bestuur van dit koor op de stoep van het stadhuis en verwacht het bescherming van de beschermheer.

Print Friendly, PDF & Email