Over ons

  

Het Rotterdams Opera Koor is een vereniging (opgericht op 23 oktober 1923) waarvan de ruim honderd leden (uit Rotterdam en verre omstreken) opera zingen met soms uitstapjes naar musical of operette. Deze vereniging wordt door Vrienden van het Rotterdams Opera Koor gesteund.

Kwaliteit:
Het koor heeft zowel binnen regio Rotterdam als regio Zuid-Holland een uitstekende reputatie opgebouwd, die borg staat voor concerten van hoge kwaliteit.

De Doelen:
Naast regionale concerten geeft het Rotterdams Opera Koor al meer dan 50 jaar   nieuwjaarsconcerten in de Grote Zaal van het concertgebouw De Doelen te Rotterdam. Het koor wordt hierbij ondersteund door een professioneel symfonieorkest.

Muzikaal leider van dit koor is: dirigent Ago Verdonschot. Ago is eveneens geschoold als bariton.

Beschermheer:
Beschermheer van het koor is Ahmed Aboutaleb, Rotterdams burgemeester.

Belangstelling? Kom dan een kijkje nemen en een repetitie ervaren in de repetitieruimte in de Open Hof, op een donderdagavond van 19.45 – 22.15 uur (behalve in de vakantietijd en op zon- en feestdagen).


De repetitieruimte van het koor is in een kerk:
Open Hof Ommoord
Hesseplaats 441

3069 EA Rotterdam (Ommoord)
Routebeschrijving

 

In het Gastenboek is het mogelijk een bericht aan het koor te schrijven.

Kijk ook eens naar de youtube filmpjes.
Zie: Youtube Rotterdams Opera Koor

——————————————————————————————————————–

GESCHIEDENIS

De roots van het koor liggen in een café aan de Coolsestraat te Rotterdam in 1923. Daar repeteerde een groepje van ongeveer 25 zangers o.l.v. Bernard Diamant. Vóór de oorlog werkte dit gezelschap mee aan de uitvoering van een 100-tal opera’s. Na de oorlog werd de groep groter en werd de naam Rotterdams Opera Koor aangenomen. Tot 1957 kende het koor twee dirigenten: Nico Ringels en Frans Moonen. Onder hen vonden de befaamde optredens in de Rivièrahal in diergaarde Blijdorp te Rotterdam plaats.

Met de komst van Piet Struijk brak er een bloeiperiode aan. Voortvarend werkte hij aan  uitbreiding van repertoire en eigen geluid van het koor. Toen op 18 mei 1966 de Doelen werd geopend gaf hij een week later met het koor gestalte aan de integrale versie van Verdi’s Nabucco in dit concertgebouw. Sinds 1 januari 1967 verzorgt het Rotterdams Opera Koor er elk jaar het inmiddels traditionele nieuwjaarsconcert.

Piet Struijk gaf in 1990 het dirigeerstokje over aan dirigent/organist Aad van der Hoeven. In 1998 leidde hij ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het koor een concertante uitvoering in de Doelen van Verdi’s ‘I Lombardi’. In 2003 was hij de muzikaal leider van een concertreis naar Verona vanwege het 80-jarig bestaan van het koor.

Vanaf 2004 is Ago Verdonschot muzikaal leider van het Rotterdams Opera Koor. De basis voor het repertoire blijft Italiaans Belcanto.

Het Rotterdams Opera Koor heeft o.a. opgetreden met solisten als Christina Deutekom, Greet Koeman, Arnold van Mill, Elly Ameling, Robert Holl, Ernst Daniël Smid, Henk Poort, Miranda van Kralingen, Eva Maria Westbroek, Edmund Toliver, Bastiaan Everink en Tania Kross.

Christina Deutekom was enige tijd beschermvrouwe van het koor.

Koninklijk:
In juni 2015 ging dit koor ‘koninklijk’ toen een delegatie van het koor op de landelijke Veteranendag in de Ridderzaal in den Haag samen met  bariton Bastiaan Everink, zong voor koning Willem Alexander.

Nabucco:
In januari 2016 zong het koor de sterren van de hemel tijdens het traditionele Nieuwjaarsconcert in het concertgebouw De Doelen. De hele opera Nabucco stond op het repertoire met in de hoofdrol Bastiaan Everink. Het was een groot succes.

Carmen:
In januari 2017 werd tijdens het Nieuwjaarsconcert in De Doelen de hele opera Carmen gezongen met mezzosopraan Tania Kross als Carmen en medewerking van kinderkoor ‘Zingen voor Kids’. Het werd een semi-scenische uitvoering. De solisten zongen uit het hoofd en speelden de opera prachtig.

L’elisir d’amore:
In januari 2018 gaat de opera L’elisir d’amore van Geatano Donizetti worden gezongen.

Lees meer over de optredens, zie:
Optredens en verslagen

 

 

Print Friendly, PDF & Email